LOGO FIMC

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE CANTONIGRÒS

CATALUNYA

 

LOGO FUNDACIÓ JAUME IPREMI D'HONOR JAUME I A ENTITATS

Crònica del lliurament del XXIV Premi d'Honor Jaume I a entitats al Festival Internacional de Música de Cantonigròs.


El dijous 2 de novembre de 2000 es va concedir al FIMC el XXIVè Premi d'Honor Jaume I, premi a entitats, de la Fundació Jaume I (abans Carulla-Font). El premi va ser lliurat en el tradicional marc del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

El veredicte del Jurat deia: "[Els XXIV premis d'Honor Jaume I] Són dos premis que s'atorguen l'un a persones i l'altre a entitats que mereixin l'agraïment del nostre poble per llur acció, reconeguda arreu dels Països catalans, de caràcter científic, cultural en general, social, artístic, cívic, etc. i que no s'hagi manifestat preferentment o exclusivament en forma d'obra escrita.
Les persones han d'ésser dels Països Catalans, vivents, d'una catalanitat conscient, explícita, exemplar i de provada continuïtat, tant si llur residència és als nostres territoris com si és fora.
Les entitats han d'ésser actuals, i també d'una catalanitat conscient, explícita, exemplar i de provada continuïtat, sigui quina sigui llur residència o àmbit d'actuació.

Premi a les entitats: FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE CANTONIGRÒS de Cantonigròs (Osona).
Perquè mitjançant el foment de la música coral i de la dansa contribueix al prestigi i a la projecció internacional de Catalunya, difon el coneixement de la realitat i de la cultura catalana arreu del món, i promou l'agermanament entre els pobles; per la reconeguda exigència artística de la competició; per impulsar la promoció internacional dels grups catalans; i perquè, en estimular l'acolliment dels participants a casa de centenars de famílies, enforteix els llaços d'amistat, de pau i de convivència entre cultures i persones." 

Jurat:

Joaquim Arenas i Sampera
Josep Cuní i Llaudet
Antoni Dalmau i Ribalta
Joaquim Ferrer i Roca
Ramon Folch i Guillén
Ramon Pla i Arxé
Miquel Roca i Junyent
Carme Sansa i Albert
Maria Àngels Vallvé i Ribera

 

Notícia de l'acte:

Va ser presidit per l'alcalde de la ciutat, senyor Joan Clos, que va obrir-lo donant la benvinguda als premiats, al jurat i al públic, expressant la satisfacció per poder acollir una festa com aquesta.
Primer van ser lliurats els XVIII Premis Jaume I d'Actuació Cívica, a persones que s'han significat per una actuació inequívoca al servei dels Països Catalans. Aquests van ser Josep Lluís Bausset i Císcar (de l'Alcúdia de Carlet, País Valencià), Pere Català i Roca (Barcelona), Joan Llort i Badies (Guimerà - l'Espluga Calba), Maria Teresa Piquer i Biarnès (Reus), Rafael Poveda i Bernabé (Monòver, País Valencià), i Jaume Ros i Serra (Agramunt - Andorra). En representació de tots, la senyora Maria Teresa Piquer va expressar llur agraïment per tan alta consideració.
 

A continuació es va lliurar el Premi d'Honor a persones, al músic Jordi Savall i Bernadet, d'Igualada. Va ser presentat pel membre del jurat Antoni Dalmau, que va remarcar la seva doble qualitat, professional i humana. En la seva intervenció, el premiat va agrair el premi subratllant la universalitat del llenguatge de la música.

Posteriorment va ser l'hora del Premi d'Honor a les entitats, i el membre del jurat Ramon Pla va presentar el Festival Internacional de Música de Cantonigròs, fent referència a les qualitats que l'han fet mereixedor de l'honor: catalanitat, internacionalització, integració, constància i popularitat.

Acte seguit, el president del Festival, Senyor Josep Maria Busquets, va dirigir-se al jurat, autoritats i públic, i, emocionat, va agrair la distinció. En les seves paraules va fer referència a la vivència dels divuit anys de Festival, que va néixer després d'haver visitat el que se celebra des de la postguerra europea a Llangollen (País de Gal·les), un i altre amb la intenció d'agermanar els pobles de la Terra amb el llenguatge universal de la música. Va esmentar els missatges d'agraïment que els grups participants envien, sobretot per la càlida acollida de les famílies que els hostatgen, i va fer un esment especial de la satisfacció que se sent en veure un grup de qualsevol lloc del planeta cantant una cançó en català, amb perfecció. Va posar l'exemple de la sardana que l'any 1999 van cantar, entre altres, un grup de Nairobi, Kenya, i que un grup d'Oslo va interpretar magistralment, fet que els va valer el primer premi. Una altra de les qualitats del Festival és l'alt nivell dels grups participants, la qual cosa garanteix l'interès i satisfacció del públic. I va remarcar la participació solidària de tota la gent de Cantonigròs, "poble petit de les muntanyes", en un Festival que els ha projectat arreu del món, com a punt de trobada de la música coral i les danses folklòriques.

Seguidament va fer una breu intervenció l'alcalde de la ciutat, Senyor Clos, donant les gràcies a la Fundació Jaume I, i en especial a la Senyora Maria Font, viuda Carulla, per aquesta iniciativa. També va fer referència a la coincidència que enguany els premis estan vinculats a la música. Això serveix per justificar el Fòrum Internacional de les Cultures que l'Ajuntament té previst de celebrar.

Per cloure l'acte, el grup Cor Vivaldi - Petits Cantors de Catalunya (de la Institució Pedagògica Sant Isidor, de Barcelona), dirigits pel senyor Òscar Boada, van interpretar magistralment un cant gregorià (Hodie Christus natus est), una cançó de Manuel de Mesa amb acompanyament d'arpa, El Testament d'Amèlia d'Enric Morera, i Alleluia de Randall Thompson. Les dues primeres eren homenatge a Jordi Savall i la seva música, i les dues posteriors van ser triades pensant en el Festival, on van guanyar premi el 1995 i 1997. Cal fer esment de l'extraordinària qualitat de l'última interpretació.

A les nou del vespre l'alcalde va donar l'acte per acabat.
Entre el públic que omplia el Saló de Cent es comptava amb la presència de prohoms de la cultura del país, com els senyors J.Benet, J.Triadú, M.Mas, J.Subirà, i un llarg etcètera, i d'autoritats com el Conseller de Cultura, senyor Jordi Vilajoana, el director general de centres, E.Pons, el cap de secció del Servei d'Ensenyament de Català, F.Ricart -ambdós del Departament d'Ensenyament-, el secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya, J.L.Carod-Rovira, i altres.
I, no cal dir-ho, amb una nodrida i satisfeta representació del poble de Cantonigròs